Den tidligere amerikanske ambassaden i Oslo er klar til gjenåpning sommeren 2022 med nye dører, vinduer, radiatorkasser og møbler – levert av Skaara Spesialvinduer – en av Norges fremste spesialister på bevaringsverdige bygg.
– Vi elsker detaljer og forsøker alltid å finne historien bak produktene vi jobber med. Dørene og vinduene på Ambassaden er noe av det mest fascinerende vi har vært borti, forteller daglig leder Jens Skaara.
Grundig research
Skaara Spesialvinduer fant ut at dørene i sin tid ble solgt og markedsført som «Bærumsdøren». Denne dørtypen var opprinnelig svensk og ble kalt for Wernodøren. Løvenskiold Produksjon i Bærum fikk i 1951 rettigheter til å produsere Wernodøren i Norge.
– Disse dørene var forholdsvis brannsikre. Løvenskiold importerte halm fra Sverige og presset den hardt sammen, kuttet den og la den inn i dørene, sier Skaara.
Dørene på Ambassaden er bygget opp av to møbelplater med sperrefinér på begge sider. Disse er så limt sammen med et hulrom imellom. Hulrommene er fylt med halmstrå. Dette gjorde at dørene ble massive og tunge — og relativt lydtette. De er 2,10 meter høye og har i tillegg et overfelt på 70 cm.
Mange av dørene i Ambassaden har fått flere overflateskader. De har fått noen støt og skraper og låsen har blitt skiftet flere ganger. Noen av dørene har også blitt erstattet med skuddsikre ståldører opp igjennom årenes løp.
– Det er en litt spesiell konstruksjon på dørene. Noen av dørene hadde papir som fyll og er av enten massiv teak eller teak-finer som har vært overbehandlet med fargeløs olje. Skaara Spesialvinduers jobb er å tilbakeføre dørene til sin opprinnelige stand. Først gjør vi en befaring og så lager vi en tilstandsrapport. Til slutt foreslås hvilke tiltak vi mener bør settes i gang med, sier Skaara.
Dette er bilde av det originale atriumet. Skaara Spesialvinduer skal rehabilitere spiler og gjenskape dagens artium tilbake til orginalen.
«Mannen som gjorde modernismen sexy»
Den finskamerikanske arkitekten og designeren Eero Saarinen (1910 – 1961) tegnet Ambassaden som et vennskapsmonument for å symbolisere det sterke båndet mellom USA og Norge etter krigen. Han regnes som vår tids største arkitekt og er kjent for sin neofuturistiske stil. Saarinen mest berømte bygg er John F. Kennedy International Airport i New York. Han har også designet møbelklassikere som Tulipanstolen og Womb Chair.
Ambassaden er 6000 kvm med fire etasjer og kjeller med 577 inntrukne, høye vinduer. Hele Tomten, bygget og interiøret er preget av triangulære former.
Fra 1959 til 2001 var det mye liv på Ambassaden. Amerikanerne hadde blant annet et populært bibliotek, dans i kjelleren, feiret Halloween og handlet på taxfree-butikken. Gjennom den kalde krigen økte sikkerheten og dermed distansen til folket. Etter terrorangrepet 11. september ble det satt opp gjerde og pullerter.
Historisk åpning
Når Ambassaden igjen åpner blir den igjen tilgjengelig for byens befolkning – et åpent bygg med arbeidsplasser, servering, kultur og takterrasse.
– Ambassaden er et svært spennende prosjekt med mye historie. I slike restaureringsprosjekter er det viktig å ta utgangspunkt i byggets kvaliteter og behov, samt se etter hva som er mulig å tilbakeføre. Nesten alle vinduene og dørene på Ambassaden har svært god kvalitet og kan gjenbrukes. Dette har vært et prestisjeprosjekt den gangen bygget ble bygget, sier Skaara.
En av utfordringen i Ambassaden er bruken av teak i interiørelementene. Det er ikke lov å tilføre nytt tropisk treverk i Norge. Jakten på tropisk tømmer er en av de største truslene mot regnskogen. Derfor skal man holde seg unna tropiske tresorter. Etter litt undersøking fant Skaara Spesialvinduer resirkulert teak som kunne brukes i Ambassaden.
– Skaara Spesialvinduer fikk tre containere med resirkulert teak fra Regjeringskvartalet. En interessant kobling mellom Norge og USA om politikk og diplomati. Siden Regjeringskvartalet skulle pusses opp, hadde de ikke behov for den tresorten lengre, sier Skaara.
Original dør: Skaara Spesialvinduer skal tilbakeføre dører slik at de fremstår tro mot originalen.