Kommunale bygårder skinner på nytt

I hjertet av Oslo har Skaara Spesialvinduer bidratt til at flere kommunale bygårder har gjenopplivet sin opprinnelige sjarm. Rundt 2000 vinduer og om lag 60 inngangsdører er tilbakeført til sin tidligere prakt.

Sommerro Hotell Fasade

Foto: Trond A. Isaksen, Tekst: Megabite J&D

– Dette er klassiske bygårder som har fått uttrykket sitt tilbake. Det har vært givende prosjekter å være med på, sier Jens Skaara, daglig leder i Skaara Spesialvinduer.

Torshov kvartal 3, 4, 5 og Tøyengata 47 i sentrum av Oslo er bygårder som Skaara Spesialvinduer har spilt en viktig rolle med å gjenskape nytt liv til vinduer og dører. Alle bygårdene ble oppført på begynnelsen av 1900-tallet.

– Tøyengata 47 er ekstra spesiell for oss. Det var det første helkommunale bygården som ble oppført i Oslo tilbake i 1913. Nå ser bygården ut slik den gjorde ny i 1913. Det er stas, sier Skaara.

Boligbygg er et kommunalt foretak som eier og drifter Oslos kommunale boliger.

– Boligbygg har tett dialog med byantikvaren som har en rekke krav til utforming av bygårdene, sier Skaara.

– Boligbygg beskriver produkter som er i henhold til vernemyndighetene sine krav. Det innebærer at Boligbygg skal ha vinduer som har høye krav til lydisolasjon og er energieffektive, utdyper han.

Sommerro Inngangsparti
Sommerro Inngangsparti

Kvalitet i alle ledd

Erfaring og riktig kompetanse gjorde Skaara Spesialvinduer ideelle for Torshov og Tøyengata.

– En forklaring til at prosjektene har blitt en stor suksess, er at selv om dette er vinduer til gamle bygg, har de svært gode tekniske spesifikasjoner. Det vektlegges av byggherrene, sier han.

Han trekker frem isolasjonsevne og støyreduksjon som eksempler:

– Isolasjonsevnen i våre produkter er svært god. Vi har muligheten til å levere solid dokumentasjon på isoleringsevne og støyreduksjon. Det er fordi produktene våre er utviklet med tanke på at de skal levere på verdiene som etterspørres.

Produktene er utformet for å være robuste og motstandsdyktige. De skal tåle å være en del av miljøet de er plassert i.

– Vi er heldige som har muligheten til å benytte oss av et betydelig bedre glass enn mange andre aktører på markedet, forklarer han.

 – Isolasjonsevnen i våre produkter er svært god. Vi har muligheten til å levere solid dokumentasjon på isoleringsevne og støyreduksjon. Det er fordi produktene våre er utviklet med tanke på at de skal levere på verdiene som etterspørres.

– Jens Skaara, daglig leder i Skaara Spesialvinduer

 

Historiske vinduer får leve videre

Selv om nesten alle vinduer og dører er helt nye, men i samme stil som da byggene stod nye, er et mindretall av vinduene originale og stammer fra da bygårdene ble oppført. Jens Skaara forklarer hvordan de bruker sin ekspertise til å utføre oppgaven:

– Vinduene er originalvinduer som vi restaurerer og gjenbruker. Det historiske vinduet byttes ikke, men vi setter et nytt vindu på innsiden, slik at de har de samme egenskapene som nye vinduer, sier han.

Han forklarer nærmere:

– Vi restaurerer karmen og rammen på vinduene. I praksis betyr det at vi pusser materialet helt ned til bart trevirke. Vi tar ut glasset og tar av alle beslag. Dette blir renset. Det hender at deler av karmen og rammen har råteskader. Dette skiftes ut med nytt. Deretter maler vi karmen og rammen på nytt med den samme malingen som ble brukt når bygget ble oppført. I dette prosjektet er linoljemaling og linoljekitt benyttet.

– Resultatet blir nytt gammelt – og det ser vakkert ut, smiler han.

100 år gamle materialer er rustet for 100 nye år

Det er ingen bekymring for at vinduene vil være i for dårlig forfatning etter at Skaara Spesialvinduer har fullført sine oppgaver, til tross for at det dreier seg om restaurering av materialer som er over 100 år gamle.

– Trevirket som ble brukt tidlig på 1900-tallet har en betydelig høyere kvalitet enn mange av materialene som anvendes i moderne vinduer i dag. Når vi har fullført restaureringen, vil vinduene være rustet for nye 100 år med bruk.

Skaara understreker at vindu- og dørutskiftning kan være kostbart. Derfor streber de alltid etter å gi produktene lengst mulig levetid.

– Vi gjør et stykke solid arbeid for å dokumentere at vi leverer høy kvalitet på trevirke.

På alle prosjektene har vi levert trevirke som er 100 prosent malmfuru. Det er et sentvoksende trevirke med høy motstand mot råteskader. Det er et naturlig impregnert produkt av beste kvalitet, forklarer den daglige lederen.

– Av erfaring vet vi at dette er noe som ofte blir dårlig dokumentert. Derfor har vi både ekstern og intern kvalitetssikring av produktene vi leverer.

På den måten har Skaara Spesialvinduer den beste forutsetningen for å levere vinduer og dører så nært opp til originalen som mulig.