Prosjektet har vist hele spekteret vårt

Tordenskiolds gate 12 stråler på nytt med den samme strålende glansen som da bygget stod ferdig i 1937.

Foto interiør: Dag Sandven, Tekst: Megabite J&D

Skaara Spesialvinduer er stolte bidragsytere til at Tordenskioldsgate 12 stråler på nytt. Bygget ble ferdigstilt i 2023 og ligger midt i Oslo-sentrum – et steinkast unna Rådhusplassen og Aker Brygge. Bygningen er én av to teglsteinbygninger fra 1930-tallet i dette området av Oslo.

Skaara Spesialvinduer har levert dører, vinduer og romdelere til prosjektet.

– Dette prosjektet var spesielt givende fordi vi fikk muligheten til å bruke kompetansen vår på hele spekteret. Vi er takknemlige for oppdraget og fornøyde med resultatet, sier driftsleder Silje Torland i Skaara Spesialvinduer.

Dette har Skaara Spesialvinduer hatt ansvaret for:

  • Rehabilitering og ombygging av originale vinduer
  • Produsert nye vinduer som er replika de originale vinduene
  • Produsert nye dører med utgangspunkt i originale dører
  • Restaurert gamle dører som har fått nye glass

Primært har Skaara levert nye vinduer og dører i samme stil som da bygget stod klart i 1937.

– Flere av bygningens vinduer var ikke i original utførelse. Derfor har vi laget replika vindustyper for å sikre at alle vinduer er i samsvar med den opprinnelige tidsperioden, forklarer Torland.

Spesiell arkitektur

Tordenskioldsgate 12 er kjennetegnet ved stilarten dekorert funksjonalisme som representerer overgangen mellom 1800-tallets klassisme og 1900-tallets funksjonalisme. Det innebærer blant annet at bygningskroppen har en enkel utforming. Bygget er utformet med varige materialer som passer godt inn i tiden, samtidig som det ivaretar den historiske konteksten. Arbeidet til Skaara har skjedd i tett samarbeid med arkitektene.

– De har tegnet og vi har levert på bestilling, sier Torland.

Tordenskioldsgate 12 har et såkalt atrium. Det vil si et åpent parti i midten av huset. Atrium stammer fra oldtidens italienske hus og ble sett på som det viktigste rommet i et hus.

– I dette bygget er atriumet en klassisk fellessone og ser ut som et uteområde for dem som bruker bygget.

 

– Dette prosjektet var spesielt givende fordi vi fikk muligheten til å bruke kompetansen vår på hele spekteret. Vi er takknemlige for oppdraget og fornøyde med resultatet!

– Silje Torland, driftsleder i Skaara Spesialvinduer

 

Sommerro Inngangsparti
Sommerro Inngangsparti

Kreativ ide

Underveis i prosjektet viste det seg at det var flere vinduer til overs, og som ikke skulle gjenbrukes. Dette inspirerte arkitektene til en kreativ idé: Hva med å bruke disse vinduene til å bygge romdelere i fellesarealene? Dette ville harmonere perfekt med den historiske konteksten til bygningen.

– Arkitekten tegnet en innvendig skillevegg med utgangspunkt i de gamle vinduene. Vi brukte rammer og karm fra de originale vinduene som ble til en nydelig skillevegg i fellesområdet. Det synes vi var en kreativ måte å bruke materialene på, forklarer Torland.

Sjekker materialene nøye for fuktskader

Det er vanlig at originale vinduer og dører som skal restaureres, viser tegn til fuktskader.

– Når vi utfører restaureringen, begynner vi prosessen med å skrape materialet ned til bart trevirke. Deretter er vi nøye med å fjerne områdene på treet som er skadet av fukt. Disse erstatter vi med nytt tre. Til slutt kan vinduene og dørene igjen påføres ny overflatebehandling, forklarer Torland.

Bygget er klassifisert som «beste praksis»

Skaara Spesialvinduer gleder seg over at arbeidet som er utført på bygget, har resultert i at Tordenskiolds gate 12 nå er BREEAM-NOR-sertifisert. Det er Norges mest brukte miljøsertifiseringssystem på nybygg og større rehabiliteringer av gamle bygg. Breeam-NOR skal representere «beste praksis» og skal være en driver for nytekning i planlegging og bygging for miljø og økt bærekraft.

– Det er vi glade for, avslutter Torland.

Det er advokatfiramet Schødt som i dag holder til i det fasjonable bygget sentralt i Oslo.