«Versailles-vinduer» til praktbygget rødbanken

I over tre måneder leverte Skaara Spesialvinduer både vinduer og dører til Rødbanken og Stenhuset i Storgata i Tromsø for å gjenskape dører og vinduer tro mot originalen.

Rødbanken, Tromsø Sparebank

På oppdrag fra partner Niels Torp + arkitekter hyret det nordnorske entreprenørselskapet Econor inn Skaara Spesialvinduer til å levere vinduer og dører til Rødbanken.

– Econor var på jakt etter det beste selskapet som kunne levere gode vinduer og dører. Valget landet på Skaara Spesialvinduer som kom med gode løsninger og innspill for å ivareta byggets originale uttrykk. Vi er fornøyd med måten dette ble levert på og de fornuftige innspillene vi fikk, forteller Tord Kvien i Niels Torp + arkitekter. 

Tord Kvien – Arkitekt, Niels Torp Arkitekter

Tord Kvien – Arkitekt, Niels Torp Arkitekter

Skaara Spesialvinduer sin visjon og målsetting er å gjenskape vinduer og dører som ligger så nært opp til originalen som mulig.

– Vi leverte og replikaer av noen gamle inngangsdører, fordi disse var fjernet fra bygget. Etter litt undersøking fant arkitekten ut at det var et gammelt bygg i Tromsø som var tegnet av samme arkitekt på samme tid. Her var det originale dører produsert i eik som vi kunne bruke som modeller for nye replikaer, forteller daglig leder Jens Skaara i Skaara Spesialvinduer.

Skaara Spesialvinduer ble valgt av Niels Torp arkitekter på grunn av at de kunne tilby en overlegen løsning på soldemping og samtidig være tro mot originalen.

Skaara Spesialvinduer ble valgt av Niels Torp arkitekter på grunn av at de kunne tilby en overlegen løsning på soldemping og samtidig være tro mot originalen.

Samarbeid om gode løsninger

Skaara Spesialvinduer og Niels Torp + arkitekter gikk sammen for å finne gode løsninger av plassering av glass for å ivareta solkravet og hindre for mye speiling i glasset.

– Vi fikk oppdraget fordi vi hadde andre løsninger og innspill. Vi klarte å komme opp med en løsning som var mer brukervennlig og ikke minst kostnadseffektiv, forteller Skaara.

Skaara Spesialvinduer leverte kittfalsvinduer med koblede rammer produsert i Accoya, som sikrer lang og god levetid. Kittfalsvinduer er utviklet for å gjenskape uttrykket på originale kittfalsvinduer på gamle hus og bygårder. Vinduene har solglass med godt lysinnspill og lite speiling i glasset. De tre store buevinduene i front i festsalen er 3 x 6 meter.

– Vi kaller dem for «versailles-vinduene» fordi de minner om vinduene i renessanseslottet i Versailles. Dette er et stort prosjekt som vi liker å levere til. Her får vi anledning til være med å påvirke løsninger og vise det vi kan best. Det er inspirerende å være med et prosjekt fra a til å, og ha muligheten til å påvirke og komme med bedre løsninger, sier Skaara.

Samme bygning i ny drakt

SpareBank1 Nord-Norge bestemte seg for å bygge om Rødbanken i 2016. Rødbanken er ikke lenger bare en bank. Nå er kvartalet med åpent og folk kan møtes midt i hjertet av Storgata. På innsiden av Rødbanken finnes det en praktfull festsal, som er tilgjengelig for publikum. Lokaler kan lånes ut til frivillige og i underetasjen kan du gå spise i restauranten.

Tromsø Sparebank