Har restaurert den tidligere Amerikanske ambassaden

Skaara Spesialvinduer har hatt ansvar for restaureringen av alle tre-elementene i den tidligere amerikanske ambassaden i Oslo. Det modernistiske ikonet er nå 3000 kvadratmeter større, og har to ekstra etasjer med tre restauranter åpent for allmenheten. 

Foto interiør: Dag Sandven, Tekst: Megabite J&D

Den finskamerikanske arkitekten og designeren Eero Saarinen (1910 – 1961) tegnet Ambassaden som et vennskapsmonument for å symbolisere det sterke båndet mellom USA og Norge etter krigen. Han regnes som vår tids største arkitekt og er kjent for sin neofuturistiske stil. Ambassaden er et svært spennende prosjekt med mye historie, og var et prestisjeprosjekt den gangen den ble bygget. 

Saarinen var kjent innenfor modernistisk arkitektur og arbeidet med materiale som glass, stål og aluminium. Ambassadebygningen i Oslo er ett av kun tre verk i Europa, skriver riksantikvaren på sin nettside. 

Den amerikanske ambassaden

Den amerikanske ambassaden, 1959

Norges fremste ekspert på verneverdige bygg 

Skaara Spesialvinduer ble hentet inn som ekspert på verneverdige bygg, og var den første som signerte entreprise-kontrakt. Å hente inn Skaara Spesialvinduer som en av de første i et prosjekt, er risikoreduserende når bygget er verneverdig. Deres kompetanse og veiledning, gjør at byggherre slipper unødvendig tidsbruk på tegninger og planer som kanskje ikke lar seg gjennomføre.  

– Vi bruker et datasystem som registrerer alle elementer i bygget slik de er før vi begynner arbeidet. Alt som skal forbedres merkes på tegningen, og vi legger inn forbedringene underveis i prosessen. Da har vi bildedokumentasjon av arbeidet gjennom hele restaureringsprosessen, og det er enkelt for byggherre og vernemyndigheter å se at vi følger deres føringer, forteller daglig leder hos Skaara Spesialvinduer, Jens Skaara.  

Har brukt teak som hovedmateriale  

Ambassaden er et bygg med stramme linjer hvor innvendige materialer består av teak. Noe som utgjør en fin og varm kontrast til de hvite overflatene. Teak er det trevirket med høyest råteklassifisering av alle tresorter. Amerikanerne har av sikkerhetshensyn gjort flere endringer innvendig og utvendig i årenes løp, som dessverre har medført skader og slitasje på trevirket. 

– Teak er regnskogtømmer som nå er forbudt, og svært vanskelig å få tak i. I forbindelse med rehabilitering og bygging av nytt regjeringskvartal har vi fått tak i mye brukt teak. Tre konteinere med vinduer og dører i teak ble levert til Ambassaden, og i ettertid har vi også kjøpt den resterende teaken. Nå sitter vi på en betydelig mengde til fremtidig bruk, sier Skaara.  

 

– Prosjektet har vært i ypperste klasse, hvor byggherre har hatt høye ambisjoner og midler til å utføre på en god måte med ekstraordinært høye kvaliteter. Vi har jobbet mye med helheten og elementer som går igjennom hele bygget.

– Ane Forfang, prosjektleder for arkitektteamet

 

Sommerro Inngangsparti
Sommerro Inngangsparti

Unik kvalitet 

Teak har en fantastisk kvalitet. På Oslo Rådhus, som er fra slutten 30-tallet, har Skaara Spesialvinduer bare slipt en millimeter og trevirket under er like fint. Historisk har teak blitt brukt på båter, og det er en del av grunnen til at det nå ikke er mer igjen.  

– På Ambassaden har vi bygget om og restaurert 577 originale vinduer, restaurert 600 meter med radiatorfronter under vinduene, restaurert 70 innerdører, cirka 200 lamper og 150 spiler på ni meter. Alle med materialer i teak. I tillegg har vi restaurert det gamle amerikanske biblioteket, gamle teakvegger og produsert kopier av opprinnelige messinghåndtak på dørene, forteller Skaara.  

Miljøsertifisert bygg 

Det var viktig for byggherre å få Ambassaden miljøsertifisert. I dag har bygget BREEAM-NOR sertifisering. Vinduene slipper ut en fjerdedel av varmen i forhold til de opprinnelige, og alle vinduer og dører er oppgradert til å ivareta nye forskriftskrav.

    

– En av forutsetningene for å oppgradere Ambassaden, var at bygget skulle åpnes opp for allmennheten. Underetasje 2 har fått et stort konferansesenter med plass til 700 personer og treningssenter. Underetasje 1 har restauranten Vinland med Skandinavias største vinsamling og første etasje har møteromsenter og kafé/vinbar. SOS barnebyer og Amnesty Internasjonal disponerer hele andre etasje, tredje og fjerde etasje brukes til kontor og administrasjon og femte etasje har restaurant og takterrasse med panoramautsikt, forklarer Skaara.  

Tilbake til fordums prakt 

Skaara mener at mye av grunnen til suksessen med prosjektet, er at Byggherre har hatt de beste rådgiverne i landet på alle nivåer. Det har vært et profesjonelt team som er enkle å sparre med. Byggherre har ikke gått på kompromiss med kvalitet, men besluttet det som er riktig for prosjektet og bygget.  

– Renoveringen av et fredet bygg som den tidligere amerikanske ambassaden i Henrik Ibsens gate 48, er et komplekst arbeid som setter enorme krav til presisjon. Skaara Spesialvinduer renoverte og freste nye spor i til sammen 577 fredede vinduer samt renoverte en rekke innvendige og utvendige dører, og er en viktig bidragsyter til at Ambassadens fasade i dag fremstår i fordums prakt. De stedene hvor ødeleggelsene var for store, leverte de flotte replikaer av originale vinduer og dører, forteller kommunikasjonssjef i Fredensborg, Erlend Ellingsen.  

Godt samarbeid 

Lund Hagem var ansvarlig arkitekt sammen med Atelier Oslo. De måtte gå mange runder med byantikvaren, siden fasaden og store deler av interiøret er fredet. Heldigvis hadde de et godt arkiv med historiske tegninger og foto, som Skaara Spesialvinduer laget underlagstegninger basert på.  

– Skaara Spesialvinduer var en viktig brikke i tilbakeføringen av bygget til opprinnelig stand. Vi hadde stor tillit de som fagpersoner og samarbeidet gikk fint. De har kommet med innovative og kreative løsninger for å kunne tilpasse moderne teknikker, uten å gå på kompromiss med kvalitet. Prosjektet har vært i ypperste klasse, hvor byggherre har hatt høye ambisjoner og midler til å utføre på en god måte med ekstraordinært høye kvaliteter. Vi har jobbet mye med helheten og elementer som går igjennom hele bygget, sier prosjektleder for arkitektteamet, Ane Forfang.  

Sommerro Inngangsparti
Sommerro Inngangsparti
Sommerro Inngangsparti